
İkinci Su Çiçeği Aşısı
• Suçiçeği, direkt temas ve solunum yolu ile bulaşan bir döküntülü hastalıktır. Çok bulaşıcıdır. Genellikle kış sonu ve ilkbahar mevsiminde sıklığı artar.
• Sıklıkla hafif seyreder ancak bazen komplikasyonlar görülebilir. En sık komplikasyonu cillte ikincil bakteriyel enfeksiyon gelişimidir. Daha nadiren pıhtılaşmayı sağlayan kan pulcuklarının (trombosit) sayısında azalma, zatürre, sepsis, beyin dokusunun iltihabı (ensefalit) ile yumuşak doku, sinir sistemi, böbrek ve eklemlere yayılım görülebilir.
• Bebekler (< 1 yaş), ergenler (>12 yaş), bağışıklık sistemi baskılanmış olan çocuklar, su çiçeğinin komplikasyonları yönünden risk altındadırlar.
• Suçiçeğinden esas korunma yöntemi aşılamadır. Ülkemizde 2013 yılından beri T.C Sağlık Bakanlığı aşı takviminde suçiçeği aşısı yer alıyor ve 12.ayda tek doz olarak uygulanıyor.
• Amerikan Bağışıklama Danışma Kurulu (ACIP), bir doz suçiçeği aşısının hastalıktan koruma oranının %97 olması ancak sonraki yıllarda %80-85’e düşmesi nedeniyle 4-6 yaşlarda veya yapılmadıysa sonradan yapılmasını öneriyor. İki doz sonrası hastalıktan koruma oranı %92’ye (%88-98) ulaşıyor. Ülkemizde ikinci doz aşı ulusal takvimde yer almasa da, özel aşı olarak mevcut ve hastalığın ergenlik döneminde daha şiddetli seyrettiği dikkate alınarak ikinci dozun tüm çocuklara uygulanmasında fayda var.
• Aşının yan etkileri sıklıkla hafif ve sıklıkla düşük dereceli ateş, enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık şeklinde görülüyor. Yüzde 3-5 oranında suçiçeğine benzer bir döküntü de görülebiliyor.
Doç Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı