top of page

Grip Aşısı

Grip, influenza A ve B virüslerinin sebep olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur.
• Dirençli ateş, öksürük, halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı ile kendini gösteren grip, en çok çocukları, yaşlıları ve kronik hastalıkları olanları etkiler.
• Her mevsimde ortaya çıkma özelliğine sahip olan grip, en sık grip sezonu olarak da bilinen Ekim-Mayıs ayları aralığında görülür.
• Grip aşısı; orta kulak enfeksiyonu, sinüzit, zatürre, kronik sorunların kötüleşmesi ve nadiren gibi komplikasyonlara yol açabilen gripten korunmanın en etkili yoludur. Grip virüsü her yıl yüzeyindeki antijenlerin bir kısmını değiştirir. Her yıl yeniden hazırlanan grip aşıları, genellikle bir önceki sezonda görülen ve salgına neden olan alt grupların ele alınması ile oluşturulur. Bu sebeple her sene grip aşısının yeniden yaptırılması gerekiyor. Koruyuculuğu yüzde 100 olmamakla birlikte, aşının esas yapılma nedeni komplikasyonların azaltılması ve hastalığın daha hafif geçirilmesidir.
• Aşı A.B.D dahil birçok gelişmiş ülkede rutin aşılama şemasında (6.ay sonrasında, yıllık aşılama şeklinde) yer alıyor.
• Ülkemizde ulusal aşı şemasında yer almıyor. Sağlık Bakanlığı’nın riskli kabul ederek aşı geri ödeme kapsamına aldığı grup: kronik hastalığı (astım ve diğer akciğer hastalıkları, kalp, nörolojik sistem, böbrek, karaciğer hastalıkları, metabolik hastalıklar), bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan kişiler ile uzun süreli aspirin tedavisi almakta olan çocuklar
• Bununla birlikte riski olsun olmasın 6 ay üzerindeki tüm çocuklara ücretli olarak grip aşısı yapılması mümkün. Sağlıklı çocuklarda 5 yaş (özellikle de 2 yaş altı) altında komplikasyon riski daha yüksek; ancak Batı’da olduğu gibi sadece küçük çocuklar ve kronik hastalığı olan çocuklar değil, tüm yaş gruplarına uygulanmasında fayda var.
• 6 ay üzerindeki çocuklarda uygulanabilen grip aşısı, 9 yaş altındaki çocuklarda ilk yapıldığı yıl bir ay ara ile iki tam doz; sonraki yıllarda tek tam doz yapılıyor. 9 yaş üzerindekilerde ise ilk yıl dahil olmak üzere tek doz uygulama yeterli oluyor.
• Hastalığın en şiddetli geçirildiği ilk 6 ayda grip aşısı yapılamadığı için bu dönemde evde yaşayan herkesin aşılanması büyük önem taşıyor.
• Aşının yan etkileri sıklıkla hafiftir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Enjeksiyon yerinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet, hafif ateş, kas ağrısı, bulantı ve halsizlik en sık görülen yan etkiler.

 


Doç Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Son güncellenme tarihi: 11.08.2024
Site tasarımı: Nisa Eda Çullas İlarslan

bottom of page